Wednesday, 17 July 2013
KEK DODOL BUAH-BUAHAN
KEK DODOL BUAH-BUAHAN
PERSEDIAAN BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK DODOL BUAH-BUAHAN
1. Arukan badam sampai masak. Ketepikan
2. Sediakan kuali bersih dan kering untuk memasak kek nanti (sebelum kek dimasak ke dalam oven, kek diaru dalam kuali terlebih dahulu)
3. Alaskan acuan 8" X 8" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
- Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK DODOL BUAH-BUAHAN
1 tin kecil Ghee
1 gelas mentega
1 tin susu manis (395 gram)
10 biji telur ayam
1 gelas gula kasar
1 gelas tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
150 gram kismis hitam
150 gram kismis kuning
300 gram buah bidara
1 bungkus ceri merah
1 bungkus ceri hijau
1 bungkus badam (telah diaru/masak dalam oven)
CARA MEMBUAT KEK DODOL BUAH-BUAHAN
1. Pukul telur dengan gula sampai naik gebu dan pekat
2. Pukul mentega dan susu sampai kembang.
3. Satukan adunan telur dan adunan mentega bersama esen vanilla, dan pukul lagi sampai sebati.
4. Baru masukkan tepung gandum. Kuar sampai sebati
5. Masukkan buah-buahan serta badam dan kuar sampai rata.
6. Tuang adunan ke dalam kuali.
7. Kuar atas api sederhana sehingga adunan menjadi pekat.
8. Baru tuangkan adunan ke dalam acuan. Ratakan permukaannya
9. Bakar menggunakan suhu sederhana sehingga masak
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment