Wednesday, 17 July 2013
KEK KUKUS BATIK SERONG
KEK KUKUS BATIK SERONG
PERSEDIAAN BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK KUKUS BATIK SERONG
1. Sediakan tin mentega 16 oz yang telah dibersih dan dikeringkan untuk menyukat tepung gandum dan gula nanti.
2. Sediakan 4 beg pemancit aising
3. Alaskan acuan 9" X 9" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
- Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK KUKUS BATIK SERONG
6 biji telur ayam
16 oz mentega
1 tin susu manis (395 gram)
5 sudu makan susu tepung
1 tin gula halus } gunakan tin
2 1/2 tin tepung gandum } mentega 16 oz
1 botol jem epal
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung gandum)
Sedikit serbuk koko
Pewarna - merah, hijau dan kuning
CARA MEMBUAT KEK KUKUS BATIK SERONG
1. Pukul telur dengan gula sampai naik gebu dan pekat
2. Pukul mentega dan susu sampai kembang.
3. Satukan adunan telur dan adunan mentega bersama esen vanilla, dan pukul lagi sampai sebati.
4. Baru masukkan susu tepung dan tepung gandum. Kuar sampai sebati
5. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian
- 1 bahagian diwarnakan kuning dan masukkan ke dalam beg pemancit aising
- 1 bahagian diwarnakan merah dan masukkan ke dalam beg pemancit aising
- 1 bahagian diwarnakan hijau dan masukkan ke dalam beg pemancit aising
- 1 bahagian dikuar dengan koko dan masukkan ke dalam beg pemancit aising
6. Caranya mengukusnya :
- Pancit setiap bahagian adunan ke dalam acuan secara menyerong dengan berselang-seli warnanya sehingga menutupi semua permukaan acuan.
- Kukus sampai masak
- Angkat
7. Sapu jem epal rata-rata di atas kek
8. Ulangi langkah-langkah no.6
- Pancit setiap bahagian adunan ke dalam acuan secara menyerong dengan berselang-seli warnanya sehingga menutupi semua permukaan kek.
- Kukus sampai masak
- Angkat
9. Ulangi langkah-langkah no.8 sehingga semua adunan habis digunakan
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment