Thursday, 18 July 2013
KEK LAPIS RUMPUN SURIA
KEK LAPIS RUMPUN SURIA
PERSEDIAAN MEMBUAT KEK LAPIS RUMPUN SURIA
1. Tumbuk/blender biskut cream crackers sampai menjadi 2 1/2 gelas serbuk cream crackers
2. Alaskan acuan dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
- Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.
3. Panaskan air kukusan semasa menyediakan adunan kek.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS RUMPUN SURIA
12 oz mentega
1/2 tin susu manis (tin 395 gram)
10 biji telur ayam
1 1/2 gelas gula halus
2 1/2 gelas serbuk biskut cream crackers
1/2 gelas milo
1/2 gelas horlick
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh browning sugar
1 peket gajus (yang telah dipotong-potong)
1 bungkus ceri merah
1 bungkus ceri hijau
CARA MENYEDIAKAN KEK LAPIS RUMPUN SURIA
1. Pukul telur dan gula sampai naik gebu dan berkilat. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, pukul mentega dan susu manis sampai kembang.
3. Satukan adunan telur dan adunan mentega. Pukul lagi sampai sebati
4. Baru masukkan serbuk biskut cream crackers, horlick dan milo. Kuar sampai sebati
5. Masukkan esen vanilla dan browning sugar. Kuar rata-rata.
6. Bahagikan adunan menjadi dua bahagian :-
- 1 bahagian bahagian dimasukkan gajus
- 1 bahagian dimasukkan ceri merah dan ceri hijau yang telah dipotong kecil.
7. Cara mengukusnya :
- Tuang 1 cawan adunan gajus ke dalam acuan. Ratakan.
- Kukus sampai masak.
- Angkat acuan dari kukusan.
8. Tuang 1 cawan adunan ceri. Ratakan.
- Kukus sampai masak. Aangkat acuan dari kukusan.
9. Ulangi langkah-langkah no. 7 dan no.8 secara berselang-seli sampai adunan habis digunakan.
Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment