Thursday, 18 July 2013
KEK TIDAK BERTELUR
KEK TIDAK BERTELUR
PERSEDIAAN BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK TIDAK BERTELUR
1. Alaskan acuan 7" X 7" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
- Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.
3. Panaskan ovem 170c selama 7 minit sejurus sebelum memasukkan acuan berisi adunan kek.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK TIDAK BERTELUR
1 gelas mentega
1 gelas susu cair
1 gelas gula kasar
2 gelas tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung gandum)
CARA MEMBUAT KEK TIDAK BERTELUR
1. Pukul mentega dan gula sampai kembang.
2. Masukkan susu cair dan esen vanilla, pukul lagi sampai sebati.
3. Baru masukkan tepung gandum. Kuar sampai sebati
4. Bakar sampai masak
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment