Friday, 7 November 2014

RESEPI APAM MEKAAR BERINTI NUTELLA



RESEPI APAM MEKAR BERINTI NUTELLA

Sumber : Chinta Chin

BAHAN-BAHANNYA :

1 botol Nutella coklat 
3 cawan tepung gandum 
3 biji telur ayam
2 cawan gula halus 
2 sudu teh baking powder 
1 sudu makan ovellet 
1 tin susu cair 
1 sudu teh esen vanila 
Cawan kertas secukupnya

CARA MEMBUATNYA :

1.  Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga kembang & gebu. 
2.  Bahagikan ikut warna kesukaan
3.  Masukkan setiap adunan warna ke dalam piping bag berlainan
     - gunting hujungnya
4.  Masukkan Nutella coklat piping beg yang lain
5.  Susun mangkuk kertas dlm acuan
     - picitkkan adunan ke dalam mangkuk kertas, agak-agak separuh
     - kemudian picitkan nutella coklat 
     - Tutup atasnya dengan adunan lagi
     - Ulangi sehingga habis
6.  Kukus selama 10-15 minit dgn api yang besar

*** Kukusan hendaklah dipanaskan dengan api besar dahulu
   - masukkan acuan apabila air telah mendidih
   - balut tudung kukusan dengan kain agar air tidak jatuh atas apam




No comments:

Post a Comment