RESEPI APAM MEKAR BERINTI NUTELLA
Sumber : Chinta Chin
BAHAN-BAHANNYA :
1 botol Nutella coklat
3 cawan tepung gandum
3 biji telur ayam
2 cawan gula halus
2 sudu teh baking powder
1 sudu makan ovellet
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
1. Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga kembang & gebu.
2. Bahagikan ikut warna kesukaan
3. Masukkan setiap adunan warna ke dalam piping bag berlainan
- gunting hujungnya
4. Masukkan Nutella coklat piping beg yang lain
5. Susun mangkuk kertas dlm acuan
- picitkkan adunan ke dalam mangkuk kertas, agak-agak separuh
- kemudian picitkan nutella coklat
- Tutup atasnya dengan adunan lagi
- Ulangi sehingga habis
6. Kukus selama 10-15 minit dgn api yang besar
*** Kukusan hendaklah dipanaskan dengan api besar dahulu
- masukkan acuan apabila air telah mendidih
- balut tudung kukusan dengan kain agar air tidak jatuh atas apam
No comments:
Post a Comment