BISKUT MAKMUR
PERSEDIAAN MEMBUAT BISKUT MAKMUR
~ Panaskan oven semasa menyediakan adunan Biskut Makmur.
~ Cairkan minyak sapi (atau mentega jika menggunakan mentega). Sejukkan. Ketepikan.
BAHAN-BAHAN BISKUT MAKMUR
16 oz minyak sapi (Ghee) (jika suka boleh ditukarkan dengan 16 oz mentega)
Gula Halus secukupnya
Tepung gandum secukupnya
1/2 gelas Cerelac (Cerelac gandum + madu sedap)
CARA MEMBUAT BISKUT MAKMUR
1. Tuangkan ghee/mentega cair di atas tepung dan gula.
~ Uli dengan tangan sampai menjadi doh.
2. Campurkan 1/2 gelas cerelac. Uli sampai sebati.
3. Bentukkan bulat-bulat.
4. Bakar sehingga masak. Angkat.
5. Golekkan atas celerac dan gula icing/ gula halus.
Tambahan :
Jika suka Biskut Makmur berinti kacang, blender kacang tanah bersama gula. Masukkan ke dalam biskut yang telah dibulatkan sebelum dibakar.
- Apabila telah masak boleh juga di golekkan atas gula icing atau gula halus.
No comments:
Post a Comment