Thursday 18 July 2013

KEK PUTIH TELUR


KEK PUTIH TELUR

PERSEDIAAN MEMBUAT KEK PUTIH TELUR

1.  Potong ceri kecil-kecil

2. Alaskan acuan dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
-  Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.

3.  Panaskan air kukusan semasa menyediakan adunan kek.

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK PUTIH TELUR

8 biji putih telur
1 gelas gula halus
1/2 gelas mentega
1/2 gelas ghee (minyak sapi)
1/2 tin susu manis (tin 395 gram)
1 gelas tepung gandum
1/2 gels tepung ice-cream nesco
3/4 gelas susu tepung
1 sudu teh esen vanilla
4 peket ceri hijau dan ceri merah

CARA MENYEDIAKAN KEK PUTIH TELUR

1.  Pukul telur dan gula sampai gebu dan berkilat

2.  Di tempat lain, pukul mentega dan susu manis sampai kembang.

3. Satukan adunan telur dan adunan mentega beserta esen vanilla. Pukul sampai sebati.

4. Baru masukkan tepung gander, tepung suss dan tepung ice-cream nesco. Kuar sampai sebati.

5.  Masukkan ceri yang telah dipotong. Kuar sampai rata.

6.  Kukus sampai masak

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment