Monday, 15 July 2013

SAMPRET


Gambar Hiasan - Contoh Sampret

Resepi Sampret ini adalah resepi turun temurun keluarga mak saya.

Yang penting adalah penyediaan tepung gandumnya, di mana tepung hendaklah diaru hingga kuning terlebih dahulu. Biakan tepung sejuk sebelum menggunakannya.

Dulang pembakar hendaklah terlebih dahulu di 'laser'kan dengan mentega/margerine/minyak. Kemudian taburkan tepung gandum (yang tidak diaru) di atasnya agar Sampret tidak melekat apabila dibakar.

Oven hendaklah dipanaskan 7 minit dengan suhu 180c sebelum digunakan.


BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT SAMPRET

2 biji telur ayam
1 tin tepung jagung
12 oz mentega
21/2 gelas gula halus
Tepung gandum secukupnya untuk mengeraskan biskut.

CARA-CARA MENYEDIAKAN SAMPRET :

1.  Pukul telur dan gula hingga kembang.

2.  Masukkan mentega dan kuar samapi putih dan elok pekatnya.

3.  Masukkan tepung jagung. Uli sampai menjadi doh.

4. Jika adunan masih lembik atau melekat di jari, masukkan tepung gandum sedikit dan uli sampai adunan tidak lagi melekat di tangan.

5. Cubitkan sedikit adunan dan masukkan ke dalam acuan Sampret dan tekan serta bentukkan di atas dulang pembakar yang telas disapu laser dengan mentega.

6. Tekankan buah ceri hijau atau ceri merah (yang telah dipotong menjadi kiub-kiub kecil) di tengahnya.

7.  Bakar sehingga masak.



No comments:

Post a Comment