Wednesday, 17 July 2013

KEK BUAH BONDA


KEK BUAH BONDA

PERSEDIAAN BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK BUAH BONDA

1.     Arukan badam sampai masak. Ketepikan

2.    Potong kecil semua buah-buahan yang digunakan. (Gaul dengan 1 gelas tepung sejurus sebelum dimasukkan ke dalam adunan)

3.  Alaskan acuan 9" X 9" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
-  Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK BUAH BONDA

10 biji telur ayam
16 oz mentega
1 tin susu manis (395 gram)
1 gelas gula kasar
1 gelas gula merah
4 gelas tepung gandum (1 gelas digaul dengan buah-buahan)        
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu the baking powder (diayak bersama tepung gandum)
1 bungkus ceri merah
1 bungkus ceri hijau
1 bungkus badam (telah diaru/masak dalam oven)
2 1/2 kotak mixed fruit
2 keping buah kasmak
Sedikit manisan limau (kalau banyak kek akan jadi pahit)


CARA MEMBUAT KEK BUAH BONDA

1.  Pukul telur dengan gula sampai naik gebu dan pekat
2.  Pukul mentega dan susu sampai kembang.
3.  Satukan adunan telur dan adunan mentega bersama esen vanilla, dan pukul lagi sampai sebati.
4.  Baru masukkan tepung gandum. Kuar sampai sebati
5.  Masukkan buah-buahan serta badam dan kuar sampai rata.
6.  Tuang adunan ke dalam acuan
7. Bakar sampai masak


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment