Wednesday, 17 July 2013
KEK DODOL
KEK DODOL
PERSEDIAAN BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK DODOL
1. Sediakan tin mentega 16 oz yang telah dibersih dan dikeringkan untuk menyukat tepung gandum dan gula nanti.
2. Sediakan kuali bersih dan kering untuk memasak kek nanti (sebelum kek dimasak ke dalam oven, kek diaru dalam kuali terlebih dahulu)
3. Alaskan acuan 8" X 8" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
- Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK DODOL
16 oz mentega
10 biji telur ayam
1 tin gula halus } gunakan tin
1 tin tepung gandum } mentega 16 oz
1 tin susu manis
300 gram kismis hitam
300 gram kismis kuning
1 sudu teh esen vanilla
1. Pukul telur dengan gula sampai naik gebu dan pekat
2. Pukul mentega dan susu sampai kembang.
3. Satukan adunan telur dan adunan mentega bersama esen vanilla, dan pukul lagi sampai sebati.
4. Baru masukkan tepung gandum.Kuar sampai sebati
5. Masukkan kismis dan kuar sampai rata.
6. Tuang adunan ke dalam kuali.
7. Kuar atas api sederhana sehingga adunan menjadi pekat (3/4 masak)
8. Baru tuangkan adunan ke dalam acuan. Ratakan permukaannya
9. Bakar 1/2 - 1 jam dengan api 200 - 230F
Selamat mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment