Wednesday 17 July 2013

KEK DODOL KELAPA


KEK DODOL KELAPA

PERSEDIAAN BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK DODOL KELAPA

1.  Sehari sebelum membuat Kek Dodol Kelapa sediakan 1 biji kelapa :
-  Kupas/kikis kulit hitamnya
- Parutkan
- Jemur di bawah sinar matahari
- Ketepikan

2.  Sediakan tin mentega 16 oz yang telah dibersih dan dikeringkan untuk menyukat tepung gandum dan gula nanti.

3.  Sediakan kuali bersih dan kering untuk memasak kek nanti (sebelum kek dimasak ke dalam oven, kek diaru dalam kuali terlebih dahulu)

4.  Alaskan acuan 9" X 9" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
-  Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK DODOL KELAPA

16 oz mentega
10 biji telur ayam
1 tin gula kasar               }  gunakan tin
1 tin tepung gandum      }  mentega 16 oz
1 tin susu manis (395 gram)        
1 sudu teh esen vanilla
1 biji kelapa parut yang telah dikeringkan

CARA MEMBUAT KEK DODOL KELAPA

1.  Pukul telur dengan gula sampai naik gebu dan pekat
2.  Pukul mentega dan susu sampai kembang.
3.  Satukan adunan telur dan adunan mentega bersama esen vanilla, dan pukul lagi sampai sebati.
4.  Baru masukkan tepung gandum.Kuar sampai sebati
5.  Masukkan kelapa kering dan kuar sampai rata.
6.  Tuang adunan ke dalam kuali.
7. Kuar atas api sederhana sehingga adunan menjadi pekat.
8.  Baru tuangkan adunan ke dalam acuan. Ratakan permukaannya
9.  Bakar menggunakan suhu sederhana sehingga masak

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment