Thursday 18 July 2013

KEK KURMA MADU


KEK KURMA MADU

PERSEDIAAN MEMBUAT KEK KURMA MADU

1.  Buang biii kurma dan potong kecil-kecil.

2.  Alaskan acuan dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
-  Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.

3.  Panaskan pada suhu 170c selama 7 minit sejurus sebelum memasukkan acuan berisi adunan kek ke dalam oven.

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK KURMA MADU

10 biji telur ayam
1 gelas gula kasar
1 tin susu manis (395 gram)
1 gelas mentega
2 gelas tepung gandum
1 kotak kurma madu (buang biji nya)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung gandum)

CARA MENYEDIAKAN KEK KURMA MADU

1.  Pukul telur dan gula sampai kembang.

2. Di tempat lain,  pukul mentega bersama gula sampai kembang.

3.  Satukan adunan telur dan adunan mentega beserta esen vanilla. Pukul sampai sebati.

4.  Masukkan tepung gandum. Kuar sampai rata.

5.  Baru masukkan kurma sambil dikuar sampai rata

6.  Bakar dengan api sederhana sehingga masak

No comments:

Post a Comment