Wednesday 17 July 2013

KEK SURPRISE


Kek Surprise, seperti Kek Dandy, Kek Pilih Kasih dan Kek Lapis Sarawak adalah antara 'a must-have cake' pada Hari Lebaran di Sarawak pada tahun 80an. Walaupun kos membuatnya agak mahal tetapi rasanya sedap dan tahan sebulan pada suhu bilik (tidak perlu disimpan dalam peti sejuk sebab kek ini semakin lama semakin sedap apabila buah-buahan dan kekacang didalamnya menyerap di dalam kek).

Jika ada yang berhajat hendak mencuba, inilah masa terbaik untuk membuatnya untuk dihidangkan pada Hari Raya Aidil Fitri nanti!

KEK SURPRISE

PERSEDIAAN UNTUK MEMBUAT KEK SURPRISE

1.  Semua buah-buahan hendaklah dipotong kecil-kecil terlebih dahulu.
-  Buah-buahan seperti Kurma dan Prune dibuang bijinya
- (Sejurus sebelum mengukus kek, gaul buah-buahan dengan 1/2 gelas tepung gandum untuk mengelak buah-buahan daripada melekat sesama sendiri)

2.  Buah gajus diaru sampai masak

2.  Alaskan acuan 7" X 7" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
-  Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.

PENYEDIAAN BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK SURPRISE

5 biji telur ayam
2 sudu makan gula halus
2 sudu makan golden syrup
2 sudu makan mentega
1 1/2 cawan tepung gandum (1/2 cawan digaul bersama buah-buahan)
1 sudu the esen vanilla
1 sudu the baking powder (diayak bersama tepung gandum)
2 sudu makan chocolate chip
600 gram kurma
3 kotak buah bidara
1 peket buah prune
600 gram gajus (diaru sampai masak)
3 bungkus ceri hijau

CARA MENYEDIAKAN KEK SURPRISE

1. Pukul telur dan gula sampai gebu dan pekat.

2.  Di tempat lain, pukul mentega dan golden sampai kembang.
-  Masukkan telor sebiji-sebiji sambil terus memukul sehingga telur habis

3.  Satukan adunan telur dan adunan mentega. Pukul lagi sampai sebati.

4.  Baru masukkan esen vanilla dan tepung gandum sambil dikuar-kuar sampai sebati.

5.  Kemudian baru masukkan semua buah-buahan yang telah digaulkan dengan tepung gandum terlebih dahulu dan kuar lagi sampai benar-benar rata.
- pastikan tiada lagi ketulan tepung di dalam adunan

6.  Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan permukaan kek.

7. Bakar dengan api oven sederhana sehingga kek masak

Selamat mencuba & enjoy the cake :D

No comments:

Post a Comment