Monday 15 July 2013

KEK PANDAN WANGI

PERSEDIAAN UNTUK MEMBUAT KEK PANDAN WANGI

1.  Sementara menyediakan adunan, panaskan oven pada suhu 170c

2.  Alaskan acuan 8" X 8" dengan kertas minyak dan laserkan dengan butter di sekeliling bahagian dalam acuan termasuk di atas kertas minyak.
-  Kemudian taburkan sedikit tepung gandum ke dalam acuan. Tujuannya agar kek tidak melekat dan mudah dikeluarkan dari acuan nanti.

3.  Untuk menyediakan paste pandan, 'blender'kan 3-5 helai daun pandan bersama 1 cawan air sampai daun pandan hancur.
-  Tapiskan ke dalam satu bekas. Ketepikan
-  Jika tiada daun pandan, gunakan paste pandan

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK PANDAN WANGI

4 biji telur ayam
2 cawan gula pasir
21/3 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
1 cawan minyak jagung

CARA MEMBUATNYA :

1.  Minyak jagung, telur, gula dan air pandan dikisar bersama sehingga halus

2.  Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil di kacau sebati

3. Tuangkan adunan ke dalam loyang.

4. Bakar pada suhu 170c sehingga masak@45 minit

No comments:

Post a Comment